МАГИЧЕСКИЯТ ЗАМЪК И МАГИЧЕСКИЯТ ТЕАТЪР

МАГИЧЕСКИЯТ ТЕАТЪР НА АСТОР НАВЪРШИ 13 ГОДИНИ 
Учениците на големия илюзионист ще покажат майсторството си в две последователни вечери

НОВИЯТ МАГИЧЕСКИ ЗАМЪК НА МИСТЕР АСТОР 

ЕДНА ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ СГРАДИ В СОФИЯ

С черния си хипнотизиращ поглед, надничащ над библейската брада, с обезоръжаващата усмивка и умението да изненадва, Астор се готви да отпразнува 13-ата годишнина на своя ресторант, където умело е съчетал магията с хубавата кухня. Двете празнични представления са довечера и в петък, а звездите, които ще вземат акъла на публиката, са четирима тийнейджъри! За първи път Астор ще покаже накуп най-добрите си ученици – Андреа, Дани, Мони и Джули.

Артисти на възраст от 12 до 18 години! И четиримата са научили азбуката на фокусите под ръководството на Астор. Вече са се явявали на национални и на балкански фестивали, усетили са трепетната болка в стомаха, която се ражда минути преди излизането на сцената. „Те са моята гордост и голямата ми слабост – казва за учениците си Астор.

И си припомня, че се е учил от легендарния илюзионист Мистер Сенко: „Сенко нямаше ученици. Но на последната ни среща ми подари една брошура: „На Астор, най-добрия ми ученик.”
Това беше огромна чест за мен. Естествено, учил съм се от него и няма да забравя как в Шумен, на едно негово представление, си седя на първия ред и чакам. И знам кога точно ще кани хора на сцената и още преди да си довърши последното изречение, вече сам съм се качил на нея. Децата много лесно се запалват“, обяснява пристрастията на детската публика Астор.

„Само преди два месеца организирах фестивал за малки илюзионисти. Вестта стигна и до ръководството на Световната асоциация на илюзионистите. Получих поздравително писмо, както и обещание за подкрепа. Намислил съм нашият детски фестивал да стане постоянен и да привлечем и участници от чужбина“, казва илюзионистът Астор.

Естествено, той самият не се е отказал от магиите. В края на юли заминава за Пекин, за да участва в Световния фестивал на магическото изкуство. Ще демонстрира малко познати номера и ще журира участниците в състезанието за илюзионисти. 


Според Астор професията на илюзиониста придобива все по-широка популярност благодарение и на интернет. Днес младите хора с лекота плават в необятния океан на световната мрежа, изобилстваща със сайтове и форуми за магьосници.


През 1996 година започва историята на един магичен ресторант.

И до днес той се намира в къщата на Мистер Сенко. Официалното му име е "Ресторант - Магичен театър", но всички го знаят като ресторанта на Астор - "раАСТОРант". 




Тук на магьосника му се наложило да запаше готварската престилка. Назначили двама готвачи. Но единият поискал почивен ден от управителя, другият от Астор и така една неделя ресторантът останал без готвач. Точно в този ден дошъл Вежди Рашидов със седем свои приятели.

Поискали само мезета и едно свинско филе. Тогава се наложило Астор да го приготви. "Просто взех едно филе, поръсих го с малко сол и черен пипер. След това го сложих на скарата и непрекъснато го обръщах, като го мажех с масло", разказва майсторът.

Но импровизираният специалитет така се харесал, че всички на масата си поръчали от свинското филе на Астор. Като всяко начало и това било трудно, но после нещата се наредили.


В ресторанта на Астор магията е на сцената. Заведението близо до хотел "Хемус" е истински магичен театър със сцена, ложи, гримьорни и всичко необходимо за един спектакъл. В къщата витаят духовете на най-великите български магове. Стените са покрити с реставрирани плакати от началото на века с образите на Сенко, Орфи, факира Мити. Самият Астор почти винаги се включва в програмата заедно с някой от своите ученици. 

Мястото е подходящо за всеки, отегчен от прозаичното всекидневие. В ресторанта вълшебството е буквално под носа на публиката, защото номерата се изпълняват на няколко метра от масите.

МАГИЧЕСКИ РЕЦЕПТИ

При Астор можете да опитате както арменски ястия, така и персийски и индийски. Едно от забележителните неща са имената на специалитетите. Можете да си поръчате „Снежанка и 7-те маслини“ (млечна салата с пресни краставици), „Салатен фокус“ и „Овчарска магия“.


След това можете да преминете към "предварителната подготовка", която включва „Закуската на фараона“ (филе, луканка, суджук, пастърма, шунка), българска, арменска, ориенталска и пиратска магия и защо не - „Огърлицата на русалката“ (миди с лук и маслини). 

Менюто продължава със закуската на факира Мити, пилешката фантазия на Худини, филето на Дейвид Копърфийлд, медальоните на Чорни, както и мечтата на Освалдо Риос, която всъщност е бяла риба с чесън и масло.

Арменска виагра
Необходими продукти: 2 домата, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен лук, 50 г булгур
За дресинга: лимон, зехтин, сол
Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на ситно. Булгурът се накисва във вода за десетина минути и се прибавя към зеленчуците. Овкусява се с дресинга и се украсява по желание с лимон.

Сирене от Олимп
Необходими продукти: 100 г сирене, 2 кръгчета домат, 1 люта чушка, 1 щипка сух риган, 1 суп. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Парче домакинско фолио се намазва със зехтина. Слагат се кръгчетата домат, върху тях се слага и сиренето. Отгоре се подрежда лютата чушка, нарязана на кръгчета. Накрая се поръсва с риган. Завива се и се пече на скара от двете страни. По този начин сиренето се стопява и когато го сервирате, то прилича на пастет.

„Тайната на Сенко“
Необходими продукти: 180 г свинско бонфиле, 3 парчета сварен телешки език, 100 г пресни гъби, 50 мл бяло вино, 10 г кашкавал, 1/2 домат, 100 г готварска сметана, 1 щипка магданоз
За гарнитурата: 150 г картофи соте, 150 г пържени картофи
Начин на приготвяне:
Филето се начуква на тънко и се изпържва заедно с гъбите и езика. След това се слага бялото вино, за да се задуши. В чинията, в която се сервира, се нареждат - първо месото, после езикът и накрая гъбите. Отгоре се настъргва кашкавалът. Залива се със соса. Отстрани се нареждат картофите.
Начин на приготвяне на соса:
Доматът се нарязва в тиган, прибавят се сметаната и магданозът и се оставя да ври, докато се сгъсти...ОР+
Мари Къналян 
Източник klassa.bg